Szukaj w sklepie:
Szukaj spośród ponad 1000 produktów
Kuchnie gastronomiczne

Kuchnie gastronomiczne

Dobór właściwych sprzętów to nieodłączny dylemat urządzania wszystkich pomieszczeń. Obojętnie czy urządzamy dom, czy lokal gastronomiczny oczekujemy by zakupiony towar spełniał swoją funkcję oraz zakładamy, że posłuży nam przez kilka lat. Stałym czynnikiem, który jest decydujący to cena. Im wyższa, tym większe wahania i odwrotnie. O ile w domu mamy ograniczoną eksploatację, ponieważ używamy sprzętu przeciętnie, to w lokalu musimy liczyć się z ciągłym stosowaniem niektórych sprzętów, w szczególności kuchenek gastronomicznych.

Stopień eksploatacji przekłada się na zużycie sprzętu oraz na ich utrzymanie. Ogromną popularnością cieszą się kuchenki gastronomiczne podłączone do instalacji gazowej. Mimo iż ich cena zakupu jest nieco wyższa w porównaniu z elektrycznymi, to mimo wszystko koszty utrzymania są bardzo satysfakcjonujące. Kuchenka gastronomiczna to serce lokalu, bez niej restauracja nie ma szansy na powodzenie. Najlepiej dokonać świadomego wyboru opartego na wiedzy profesjonalistów, by nie żałować decyzji.

3.png

Kuchnie gastronomiczne 

Jest 32 produktów.

Pokazuje 1 - 32 z 32 elementów

Jaką kuchnię gastronomiczną wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli. Producenci, dbając o potrzeby klientów, starają się urozmaicać ofertę, by dopasować kuchnię gastronomiczną do potrzeb lokalu. Dzielą się one na modele z palnikami gazowymi, z polami żeliwnymi, na kuchenki ceramiczne oraz indukcyjne. Każda ma swoje wady i zalety.

  • Kuchnia gazowa charakteryzuję się niskim kosztem utrzymania przy długiej eksploatacji.
  • Kuchnia elektryczna zaś jest idealnym rozwiązaniem gdy na danym obiekcie nie ma przyłącza gazowego.
  • Kuchnia indukcyjna cechuje się oddawaniem ciepła tylko na polach grzewczych, bardzo szybko się nagrzewa, brak możliwości poparzenia, nowoczesny design. Trzeba również zaznaczyć że kuchnia indukcyjna wymaga garnków przystosowanych do tego typu urządzeń.
  • Kuchnia ceramiczna pokrewna kuchni indukcyjnej lecz nagrzewa się stopniowo, nagrzewa całą płytę, możliwość poparzenia (stygnie do ok 30 min), łatwa i tania w utrzymaniu.

Kuchnie gastronomiczne są dobre i dobrze sprawdzają się w każdym lokalu gastronomicznym, niezależnie od wielkości. Jednakże wybór zależy od indywidualnych preferencji. Bywają kucharze, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez żeliwnych konstrukcji zaczerpniętych z tradycyjnych kuchni węglowych oraz ci, którzy uwielbiają płyty indukcyjne.

Kuchenka gastronomiczna – wybierz idealną dla siebie!

Drugim czynnikiem, który decyduje o wyborze odpowiedniej kuchni gastronomicznej, jest piekarnik. O ile pole grzewcze to kwestia indywidualnych preferencji i upodobań, to piekarniki noszą znamiona różnic między sobą. Zdaniem wielu kucharzy niektóre z potraw lub ciast zdecydowanie lepiej wychodzą w piekarniku zasilanym przez instalację elektryczną niż gazową i odwrotnie.

Piekarniki elektryczne są polecane, ponieważ są łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Dużym plusem również jest przyjazna użytkownikowi manipulacja temperatury. Piekarniki gazowe również mają swoich zwolenników, aczkolwiek obsługa wymaga większej uwagi.

3.png