Szukaj w sklepie:
Szukaj spośród ponad 1000 produktów

 

Wyposażenie lodziarni

Sezon letni sprzyja powstawaniu lodziarni, których celem jest sezonowa lub całoroczna sprzedaż lodów. Wszyscy od czasu do czasu pozwalają sobie na odrobinę szaleństwa i są w stanie skusić się na deser lodowy lub kolorowe lody w upalny dzień. W Polsce najczęściej w ciągu sezonu wiele lokali zaopatruje się w wyposażenie lodziarni, z profesjonalną zamrażarką oraz innymi akcesoriami. Natomiast poza sezonem decydujemy się na inną działalność, bardzo często jest to piekarnia lub cukiernia, gdzie charakter sprzedaży jest podobny, ale zainteresowanie jest nawet w mroźną pogodę.

Niezależnie od tego czy lodziarnia jest sezonowa, czy też nie, powinna mieć profesjonalne wyposażenie. Popularne lody gałkowe dają wiele możliwości i klient ma szansę zakupu jednego lub kilku ulubionych smaków. Ostatnio bardzo popularne stają się lodziarnie serwujące lody naturalne o nietuzinkowych smakach, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Lody gałkowe, jak i świderki typu włoskiego potrzebują odpowiednich sprzętów. Chłodziarki, maszynki do robienia lodów, być może ekspres do kawy, jeśli chcemy nieco rozszerzyć działalność, to niezbędne elementy, w które powinna być wyposażona lodziarnia.

wyposażenie lodziarni

Kompleksowo wyposażona lodziarnia

Lodziarnia może występować w formie sezonowej budki oraz lokalu. W przypadku różnorodnych powierzchni wyposażenie lodziarni będzie inne, ale mimo wszystko musi zachować ono standardy Sanepidu i przepisów BHP. Tradycyjna lodziarnia w lokalu daje możliwości rozbudowania działalności o kolejne produkty niezależnie od sezonu. Mobilna budka z lodami to szansa na przemieszczanie się, jeśli mamy do tego stosowne uprawnienia, na przykład na sezonowe festyny i zabawy szkolne. W obu przypadkach, jeśli lody będą dobre i podawane w estetyczny sposób, z pewnością lodziarnia zyska wielu klientów, bo większość ludzi uwielbia lody!

Idealnie wyposażona lodziarnia - od czego zacząć?

Najważniejszym sprzętem w lodziarni jest maszyna do robienia lodów. Producenci oferują szeroki wybór zarówno maszyn, które wykonują lody jednosmakowe, jak i mieszane. Ponadto maszyny są przystosowane do montażu na blacie lub jako sprzęt wolnostojący, w zależności od potrzeb i preferencji klienta. Zanim dokonamy zakupu, warto zorientować się jakiego urządzenia szukamy, ponieważ współczynnik wydajności ma istotne znaczenie. Jeśli z czasem w miarę rozwoju mamy w planach poszerzenie działalności o sprzedaż sorbetami, deserami lodowymi etc. przyda się pozostałe wyposażenie lodziarni: szafa mroźnicza oraz witryna ekspozycyjna z opcją chłodzenia.

wyposażenie obiektów lodziarnianych